Buji hangi araçlarda ateşleme yapar?
Bujiler benzinli ve benzinli/LPG’li motorlarda kullanılır. Bujiler tüm benzinli motorlu araçlarda kullanılır. Dizel araçlarda buji yoktur.
Buji ateşlemesi nasıl olur?
Bu küçük mucizevi parça her silindirde ve motorun yanma odasında bulunur. İşlevi, yakıt-hava karışımını tutuşturarak silindirin patlamasını başlatmaktır. Bu işlem, ateşleme bobininden gelen yüksek voltajlı bir akımın buji dişleri arasında bir kıvılcım oluşturmasıyla gerçekleşir.
Buji ile ateşleme yakıtı nedir?
Buji ateşlemeli motorlar, piston üst ölü noktaya ulaştığında maksimum güce ulaşmak için yakıt-hava karışımının buji tarafından ateşlendiği motorlardır. Çevrimlerine göre sabit hacim çevrimli motorlardır. Benzin, LPG veya doğal gazla çalışabilirler.
Bujiler ne zaman ateşleme yapar?
Bu noktada, benzinli bir motorda bujinin ne zaman ateşlediği sorusunun cevabı en sık sorulan sorulardan biridir. Bujiler, pistonlar yukarı doğru hareket ederken sıkıştırma strokunun sonunda benzinli motoru ateşler.
Buji ömrünün bittiği nasıl anlaşılır?
Bujinin ömrünün dolduğunu nasıl anlarsınız sorusunun cevabı aracın ateşleme sistemiyle ilgilidir. Buji kırılırsa araç hareket edemez. Bu durumda bujiyi değiştirmek gerekir. Bu işlem mutlaka deneyimli ve orijinal parça kullanan firmalar tarafından yapılmalıdır.
Buji çekişten düşürür mü?
Motor çekiş gücündeki azalmanın en büyük etkeni buji sorunlarıdır. Buji ömrünün sonuna geldiğinde, kirlendiğinde veya aşındığında motorda çekiş sorunlarına neden olur. Araç sahipleri genellikle bu motor gücündeki azalmayı hızlanırken veya yokuş yukarı giderken fark ederler.
Bujilerde sıkıntı varsa ne olur?
Bujilerin en basit arızası bile yakıt tüketimini artırır ve motor performansını düşürür. Buji kırılırsa, basınçlı hava değişimi tutuşmadığı için araç çalışmaz veya tutuşursa verimsiz çalışır. Gerektiğinden fazla yakıt tükettiği için aracın diğer parçalarına da zarar verebilir.
Buji tam sıkılmazsa ne olur?
Daha geniş bir buji aralığı daha uzun bir ark ile sonuçlanabilir, bu da yakıt-hava karışımının daha iyi ateşlenmesiyle sonuçlanabilir ve bunun sonucunda daha yüksek motor gücü ve beygir gücü elde edilebilir.24 Ağustos 2021Daha geniş bir buji aralığı daha uzun bir ark ile sonuçlanabilir, bu da yakıt-hava karışımının daha iyi ateşlenmesiyle sonuçlanabilir ve bunun sonucunda daha yüksek motor gücü ve beygir gücü elde edilebilir.
Buji neden ateşleme yapmaz?
Kurşun kirliliği şunlara neden olur: Motor devrindeki ani artışlar ve azalışlar bujinin dengesini bozar ve ateşleme yeteneğinin azalmasına yol açar. Çözüm: Tamamen basit bir çözüm olmasa da arızalı buji yenisiyle değiştirilmelidir.
Buji dizel mi benzin mi?
Benzinli ve dizel karşılaştırılırken göze çarpan detaylardan biri de bujidir. Dizel araçlarda buji bulunmadığı için buji bakımına gerek yoktur. Dizel araçların elektrik aksamları benzinli araçlara göre daha basittir.
Buji ayarsız olursa ne olur?
Aşınmış veya yanlış ayarlanmış bujiler nedeniyle normal yanma gerçekleşmez, motor çekiş kaybeder ve yakıt tüketimi artar. Bu nedenle yakıt tasarrufu söz konusu olduğunda aşınmış bujileri değiştirmek önemlidir.
Buji ömrü kaç km?
Buji, bir motorun en önemli parçalarından biridir. Aşındığında veya düzgün çalışmadığında bujiyi değiştirmek önemlidir. Motora zarar vermeden önce bujiyi değiştirmek zorunludur. Otomobillerdeki buji, düzenli bakım sırasında kontrol edilmeli ve bu yaklaşık 15 dakika sonra yapılmalıdır.
Buji arabayı tekletir mi?
Aracınız özellikle çalışırken ve gaz pedalına basıldığında stop ederse, sorunun nedenini bulma şansı azalır. Bu durumun en yaygın nedenlerinden biri aşınmış bujilerdir. Bujiler aşındığında, yakıtı ateşlemek için yeterli kıvılcım üretemezler.
LPG’li araçlarda hangi buji kullanılmalı?
LPG servislerine göre, orijinal olarak LPG için iyi kabul edilen tek uçlu bujilere sahip araçlarda asla 2-3 uçlu bujiler kullanmamalısınız. NGK’nın araç için özel olarak ürettiği LPG bujisini satın alabilirsiniz.
Dizel araçlarda ateşleme bujisi var mı?
Dizel araçlarda buji yoktur. Ancak motorun çalışması için hava-yakıt karışımının iyice ısıtılması gerekir. Bu amaçla ısıtma bujisi olarak da bilinen kızdırma bujileri kullanılır.
Buji ile ateşlemeli motorlar hangileri?
Benzinli motor: Benzinli motor, yakıt-hava karışımı yanma odasına girmeden önce ateşleme için bujiyi kullanır.
Bujiler her araca olur mu?
Dizel arabalarda buji bulunmaz. Yakıt doğrudan pistonun üstüne püskürtülür ve ateşlenir. Ancak benzinli arabalarda buji bulunur. Bujinin motordaki işlevi; bobinden aldığı elektriği kullanarak yanma odasındaki yakıtı ateşlemesidir.
Dizel araçlarda ateşlemeyi ne sağlar?
Çalışma prensipleri. Gaz sıkıştırıldığında sıcaklığı yükselir; bir dizel motorda yakıt, gazın bu özelliğinden dolayı kendiliğinden tutuşur. Bir dizel motorun silindirine hava emilir ve bir piston tarafından benzinli (benzinli) motorlara göre çok daha yüksek bir hızda (25 kata kadar) sıkıştırılır.