Kayısıdaki çil nasıl geçer?
Tutkal sürgünlerden ayrılır ve küçük kanserli büyümeler oluşur. Bu hastalık kontrol altına alınmazsa %30-60 oranında verim kaybına yol açar. Bu nedenle sonbaharda yaprakların %75-80’i düştüğünde, %2’lik kırmızı şarap bulamacı veya 100 litre suya 800 gram dozda %50 bakır içeren pestisitlerden biriyle ilaçlanmalıdır.
Kayısı ağacına çil ilacı ne zaman atılır?
Çiller durumunda, ilk ilaçlama sonbaharda yapraklar döküldükten sonra yapılır. İkinci ilaçlama ilkbaharda, pembe tomurcuk döneminde, %1’lik bordo sıvı gübre veya bakırlı fungisitlerden biriyle, ağacın her yerinin ıslanacağı şekilde yapılmalıdır.
Kayısı ağacı yaprakları delik olursa ne olur?
Yaprak yüzeyinde delikler oluşması nedeniyle ağacın düşmesi oldukça olasıdır. Ayrıca, hastalık nedeniyle meyve genç yaşta bile gelişmeyebilir. Hastalığın yayılmasının ana kaynağı yaşlı ve hastalıklı tomurcuklar ve diş etleridir.
Çil hastalığına ne iyi gelir?
20 yemek kaşığı havuç suyu ve 2 damla limon suyu karışımı yüzdeki çillere uygulanır ve çil oluşumunu engeller. Çil ve lekeleri önlemek için C vitamini açısından zengin besinler kullanılır. Bir yumurta akı ve bir yemek kaşığı bal eklenmelidir. Gül suyu ekleyin ve kremsi bir kıvam elde edene kadar karıştırın.
Çil doğal yollarla nasıl geçer?
Daha önce kaynatılmış suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin ve çalkalayın. Daha sonra günün belirli saatlerinde pamuk yardımıyla çilli bölgeyi bu karışımla silin. Elma sirkesindeki doğal meyve asidi sayesinde çiller kısa sürede kaybolacaktır.
Çil nasıl azaltılır?
Bazı kişiler yaşlandıkça veya daha az güneşe maruz kaldıkça çillerinin daha az belirgin hale geldiğini görebilir. Çilleri tamamen ortadan kaldırmak için özel bir tedavi gerekir. Çilleri olan kişiler kimyasal peeling, lazer tedavileri, kriyoterapi veya mikrodermabrazyon gibi profesyonel cilt tedavileri alabilirler.
En iyi kayısı çil ilacı hangisi?
Yeni canlanan tomurcukları hastalıktan korumak için, çiçek tomurcukları açmadan önce (pembe çiçek tomurcukları döneminde) % 1’lik bordo bulamacı (100 lt suya 1 kg mavi taş + 500 gr sönmemiş kireç) veya 100 lt suya % 50 bakır içeren pestisitlerden biri 400 gr dozunda püskürtülmelidir.
Kayısıda monilya ilacı ne zaman atılır?
Monilla hastalığına karşı her yıl koruyucu önlemler alınması gerektiğinden, ağaçların çiçeklenme oranı %5-10 olduğunda ilk ilaçlama, %90-100 olduğunda ikinci ilaçlama olmak üzere iki ilaçlama yapılması gerekmektedir.
Kayısı ağacı hangi gübreyi sever?
Kayısı ağaçları için uygun gübreyi seçerken genellikle dengeli bir N-P-K (azot, fosfor, potasyum) gübresi tercih edilir. Örneğin 10-10-10 veya benzeri bir gübre kullanılabilir. Ancak toprak/yaprak analizi sonuçlarına göre kayısı ağaçlarının besin gereksinimleri değişebilir.
Kayısı ağacı çiçekleri neden dökülür?
Kayısı diğer meyvelere göre daha az soğuklamaya ihtiyaç duyar, ancak kış uykusu yeterli olmazsa çiçek tomurcukları dökülür.
Kayısı ağacı neyi sever?
Toprak isteği: Kayısı ağacı; yarı sıcak ve sıcak bölgelerde, ülkemizin güney kesimlerinde bol güneş alan, derin, geçirgen, hafif eğimli, sıcak ve besince zengin, tınlı ve hafif kireçli, tınlı, kumlu tınlı ve humuslu topraklarda iyi yetişir ve meyve kalitesi artar.
Kayısı ağaçları kaç günde bir sulanır?
İklim koşullarına, rakıma ve ağacın meyve yüküne göre değişmekle birlikte kayısı ağaçlarına genellikle yılda 5-10 kez su verilir. Sıcak ve kurak bölgelerde sulama mayıs sonu haziran başında başlar ve eylül sonu ekim başına kadar 15-20 günlük aralıklarla devam eder.
Kayısıda çil ilacı ne zaman atılır?
1. İlaçlama: Sonbaharda, yapraklar döküldükten hemen sonra, 2. İlaçlama: İlkbaharda, çiçekler açmadan önce, çiçek tomurcukları şiştiğinde.
Çilleri ne yok eder?
Günümüzde çilleri yok etmek için en etkili yöntem lazer tedavisidir. Melanin çillerin oluşumuna yol açar. Melanin lazer ışığını en iyi emen maddedir. Bu nedenle lazer çilleri yok etmek için son derece başarılı bir uygulamadır.
Kayısıda çil neden olur?
Şehrimizde kayısı bahçelerinde çil hastalığı riski artmıştır. Hastalığın gelişiminde olumlu etkisi olan yağış ve sıcak nedeniyle hastalık şu anda zirveye ulaşmıştır. Üreticilerimiz çil hastalığıyla mücadele etmezse %20-60 oranında ürün kaybı yaşanacaktır.
Kayısı lekesi nasıl geçer?
Lekeye sirke veya limon suyu dökün ve birkaç dakika bekletin. Ardından ılık suyla durulayın. Son bir seçenek olarak çamaşır suyu kullanmayı düşünebilirsiniz. Ancak dikkatli olun çünkü çamaşır suyu bazı kumaşlara ve yüzeylere zarar verebilir.
Kayısı meyvesinin kurtlanmaması için ne yapmalı?
Kayısı ağaçlarında olgunlaşma döneminde meyvelerin dökülmesine ve kurtlanmasına neden olan şeftali güvesi zararlısına karşı ilaçlama zamanlamasının belirlenmesi amacıyla, bölgede ekolojik açıdan temsili kayısı bahçelerinin bulunduğu yerlere şeftali güvesi tuzakları kurulmaktadır.
Kayısı dalında neden çürür?
Kayısı ağaçlarını kuruturken, ağaçta dönemsel ve mevsimsel kuruma ve hastalık oluşma olasılığı çok yüksektir. Ayrıca, yanlış budama, gübreleme, ilaçlama ve toprak yapısının bozulması gibi etkenler de kayısı ağacının kurumasına yol açar.
Kayısının en önemli zararlısı nedir?
Kayısıda; şeftali güvesi, fide toprak kurdu, kiraz yazıcı böceği, kara yaprak biti ve Plodia interpunctella, kayısı yaprak uyuzu, iki noktalı kırmızı örümcek, tomurcuk tırtılları, yaprak bitleri, meyve dikeni böceği ve depo zararlıları olarak kahverengi kırmız böceği başlıca zararlılardır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Tasavvufta Firkat Ne Demek